Ads Area

5 Adımda Pırlanta Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pırlantayla olan ilişki çoğu zaman evlilik teklifi sırasında ya da çok özel bir hediyeye olan ihtiyaçla başlıyor.  Bu yüzden de ne yazık ki doğru pırlantada karar kılmak işi biraz zorlaşıyor. Çoğu zaman pırlanta seçmeden önce hakkında bilinen sadece karat ağırlığı oluyor.Fakat bu kadar değerli bir taş hakkında bilmeniz gerekenler bununla sınırlı değil. Pırlantanın değerini ve kusursuzluğunu ölçmek için seçim yapmadan önce 5 adımı atlamamanız gerekiyor. Bir pırlantanın kaliteli olup olmadığını anlamak sandığınızdan daha kolay. İşte pırlanta hakkında bilmeniz gerekenler ve satın almadan önce işinize yarayacak küçük öneriler…

1- Kesim

Pırlanta hakkında bilmeniz gerekenlerin ilk sırasını tabii ki kesim alıyor. Çünkü pırlantanın parlak görünmesinde en büyük rol, sahip olduğu kesime ait. Bir pırlantanın kesim kalitesini ise yansıttığı ışık ile ölçebilirsiniz. Eğer pırlanta doğru oranlarla kesilmiş ince bir işçiliğe sahipse yansıttığı ışıkla kendini belli edecektir. Işıl ışıl parlayan bir pırlantanın kadınları bu kadar cezbetmesi ise kaliteyi tek bakışta anlamalarından kaynaklanıyor diyebiliriz. Kesim kalitesi ideal olan pırlantayı parlaklığı kadar içeri giren ışığı yansıtmasıyla da ayırt edebilirsiniz.

2- Renk

Kesimden sonra pırlanta hakkında bilmeniz gereken en önemli özellik renktir. Pırlantanın renksize yakın görünmesi sahip olduğu kalitenin bir göstergesidir. Bu yüzden pırlanta seçiminde renksize yakın modelleri tercih etmeniz gerekiyor. Bunun ayrımını ise pırlantanın renk kalitesini ölçen harflerle yapabilirsiniz. Rengi D olan taşlar iyi işlenmiş en değerli pırlantalardır. E ve F sınıfı pırlantalar da renksizdir ve onların değeri de D’ye yakındır. G ve H pırlantalar ise neredeyse renksize yakındır ve değerli sayılan pırlantalar arasındadır. I ve J ise çıplak gözle bakıldığında sarıya yakın olan pırlantalardır ve taşın değerinin çok yüksek olmadığını ifade eder. K ve Z arası pırlantalar ise sarıya yakındır ve taş değeri düşüktür.

3- Biçim

Pırlantalar için birçok biçim seçeneği bulunuyor. Prenses biçimden ovale, markizden damlaya pek çok pırlanta biçimi duruşlarıyla farklı zevklere hitap ediyor. Biçim her ne kadar pırlantanın değerini etkilemese de yuvarlak kesime sahip pırlantaların ışığı daha iyi yansıttığı da bilinen bir gerçek bu yüzden eğer biçim konusunda kararsızsanız yuvarlak pırlantaları gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

4- Berraklık

Pırlanta hakkında bilmeniz gereken önemli detaylardan biri de berraklık. Pırlanta berraklığındaki hataları gemeloglar bulut, çizgi ya da leke olarak ifade ederler. Fakat en basit tabiriyle sizin yüksek berraklık sınıfındaki pırlantaları tercih etmeniz yeterli olacaktır. En ışıltılı pırlantaya ise hiçbir leke barındırmayan FL ve IF sınıfı ile ulaşabilirsiniz. VVS1 ve VVS2 pırlanta yüzeyinde 1-2 leke olduğu anlamını taşırken, VS1 ve VS2 sınıfındaki pırlantaların 2-4 leke taşıdığını ifade ediyor.

5- Pırlanta Sertifikası

Pırlanta sertifikası için aslında pırlantanın ayrıntılı raporu diyebiliriz. Uzman gemologlar tarafından hazırlanan pırlanta sertifikası, taşın boyutlarının ölçülerek renk, berraklık ve cila özelliklerinin laboratuvar ortamında inceleyerek hazırlanıyor. Yani tektaş pırlanta yüzük alırken sertifikasına gönül rahatlığıyla güvenebilirsiniz çünkü pırlantalar, sertifikaları ancak tarafsız laboratuvarlar tarafından düzenlendikten sonra gerçek sahipleriyle buluşuyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe