Ads Area

Evlilik stresi ile baş etme yolları

Yazın gelmesiyle birlikte düğün sezonu açıldı. Organizasyon öncesi hazırlıklar, fikir ayrılıkları, ailelerin tanıştırılması çiftlerin stres dolu günler yaşamasına neden oluyor. 

Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin bu özel dönemi sorunsuz atlatabilmesi için Anadolu Sağlık Merkezi Uzm. Psk. Aylin Sezer önerilerde bulunuyor.

Doğum, ölüm, hastalık, taşınma, mezuniyet gibi her önemli yaşam olayında olduğu gibi, evlilik kararında da kişi bu yaşamsal değişikliğe bağlı heyecan ve gerginlik yaşayabiliyor. Hayatını sevdiği kişiyle paylaşma kararı almanın ötesinde bir ömrü beraber geçirmek için söz vermek evliliğe hazırlanan çiftleri psikolojik olarak yorabiliyor. Evlilik kararı ve hazırlık süreci mutlu bir amaç için olsa da, önemli bir değişiklik içerdiği için insan beyni tarafından ruhsal bir stres olarak algılanıyor.

Düğün, ailelerin tanışması, yeni bir ev kurmak gibi fiziksel ve sosyal hazırlıklara, kişinin kendisini evli bir kişi olarak tanımlamaya başlayacağı ruhsal hazırlığın yükünün de eklendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Uzm. Psk. Aylin Sezer, evliliğin nişanlı çiftleri ve katkıda bulunacaklarsa ailelerini hem maddi hem de manevi olarak zorlayan bir süreç olduğunu söyledi. Evlenecek çiftin farklı planları ve ailelerin istek ve beklentilerinin gerginliklere neden olabildiğini dile getiren Sezer, “Yeni ev kurma döneminde ailelerinin istekleriyle ters düşen çiftler zorluklar yaşarken benzer sıkıntılar ailerin tanışması sürecinde de ortaya çıkıyor. Gelin veya damat adayının aile tarafından onaylanmaması, ailelerin birbirleriyle anlaşamamaları, yaşamlarını birleştirme kararı almış genç çifti oldukça zorlayıp, bu süreçte yoğun gerginlikler yaşamalarına sebep olabiliyor” diye konuştu.

Ailelere karşı kararlı olmak önemli

Ailelerle yaşanan sıkıntılarda, çiftin birlikte karar almasının sorunları aşmada önemli olduğuna dikkat çeken Sezer, “Evlilik, doğup büyüdükleri ailelerden çıkıp, kendi ailelerini kurma kararı. Bu sebeple, yeni hayatlarının sorumluluğunu almaya hazır olup, ailelere de bunu gösterebilmek önemli” dedi. Sezer, çift, ortak bir karar alıp, bu kararlarından emin olduklarını gösterdiklerinde, ailelerin de yaklaşımları daha az ısrarcı olacağını sözlerine ekledi.

Evlilik stresi ile baş etme yolları

Evlilik kararı ile birlikte gelen stresle baş etmede kullanılabilecek zihinsel ve fiziksel bazı baş etme yollarının bu süreçte çiftlere iyi geleceğini söyleyen Sezer önerilerini şu şekilde sıraladı;

• Yaşanan stresin kaynağını doğru tahlil edin
• Kendinize stres yaratan durum, nasıl bu noktaya geldi, neler değiştirilebilir, neyi farklı yapmak stresi azaltır gibi sorular sorun ve çözüm aramaya çalışın
• Bu süreci daha az stresli geçirmek için birbirinizi dinleyin
• Esnek olun
• Ortaya çıkan problemleri kavramaya ve çözmeye çalışın
• Yapılacak işlerde zamanlamayı ve görev dağılımını iyi yapın
• Tek bir işe odaklanın
• Hataları kabul etmeye ve en önemlisi sakin kalmaya çalışın
• Vakit buldukça kısa yürüyüşler yapın, mümkünse açık havada gezin, nefes ve gevşeme egzersizleri yapın. ✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe