Ads Area

Yaz tatili kabusa dönüşmesin!

Çocukların tüm yıl boyunca hayalini kurdukları tatile sayılı günler kala uzmanlar tatil planları yapan aileleri uyardı. 

Güneşin yaydığı ultraviyole (UV) ışınlarının cilde olduğu kadar göze de ciddi zararlar verdiğini belirten Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp, güneş gözlüğü takmadan güneşe çıkmanın körlüğe kadar varan ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle son yıllarda ozon tabakasının incelmesi nedeniyle güneşten gelen zararlı ışınların miktarının da arttığını belirten Op. Dr. Tüzünalp “Güneşe yoğun şekilde maruz kalmak gelecekte makula dejenerasyonu ve retina hastalıklarına neden olabildiği gibi UV ışınları, gözdeki korneayı kurutabilir, kaşıntı, batma, yanma ve kanlanma gibi şikâyetlere ve hasarlara neden olabilir” dedi.

Çocuğunuzun eğitim yılı boyunca hayalini kurduğu deniz ve güneş, tatilinizi kâbusa çevirebilir. Dünyagöz Altunizade’den Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp tatil planlarının yapıldığı bugünlerde ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Yaz tatilinin vazgeçilmezi olan deniz ve güneşi göz sağlığı açısından değerlendiren Op. Dr. Tüzünalp, yeterli UV koruyucusuna sahip güneş gözlüğü kullanımının önemine dikkat çekerken, özellikle deniz ve havuz sezonunun açılmasıyla çok sık karşılaşılan konjonktivit’den de korunma yollarını anlattı.

Gözünüzü güneşten sakının
Güneş ışınlarının göz yapısında oluşturabileceği hasarları bütünsel olarak ele alan Op. Dr. Mürüvvet Tüzünalp, özellikle son yıllarda ozon tabakasında meydana gelen incelme nedeniyle güneşten gelen zararlı UV ışınlarının göz sağlığını tehdit ettiğini söyledi. UV ışınlarından korunmanın önemine dikkat çeken Op. Dr. Tüzünalp, UV ışınlarının göz kapağında yanıklara sebep olabileceği gibi kornea tabakasını uzun süre etkilemesi durumunda karda görülen kornea yanıklarına yaz mevsiminde de rastlanabileceğini belirtti. Güneş ışınlarının retina tabakasında da 3-4 derecelik bir ısınmaya sebebiyet verebileceğini söyleyen Op. Dr. Tüzünalp, “ Güneş ışınları nedeniyle gözde oluşabilecek hasarları gölge ya da tente ile engellemek maalesef mümkün değil, bunları engellemenin tek yolu kaliteli, yeterli UV koruyucusuna sahip güneş gözlüğüdür” dedi.

“Hijyenine güvenmediğiniz havuza girmeyin, denizde gözlerinizi açmayın”
Yaz tatilinin vazgeçilmezi olan havuzları kullanırken hijyen şartlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Tüzünalp, hijyenik olmayan havuzların başta konjonktivit olmak üzere birçok göz rahatsızlığına neden olabileceğine dikkat çekti. Özellikle yaz aylarında sık sık karşılaşılan konjonktivitin sadece havuzlardan değil, yeteri kadar temiz olmayan denizlerden de kapılabileceğinin altını çizen Op. Dr. Tüzünalp, özellikle çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamanın birçok alerjik göz rahatsızlıklarından korumada önemli olduğunu söyledi. Op. Dr. Tüzünalp ailelere göz enfeksiyonlarına ve sudaki gözü tahriş eden maddelere karşı, deniz gözlüğü veya maske kullanmalarını tavsiye etti.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe