Ads Area

Futbol, tenis derken şimdi bisikletçilerin genetik profilleri araştırılıyor!

Üsküdar Üniversitesi, Ulusal Spor Genom Projesi kapsamında futbolcu ve tenisçilerden sonra bisikletçilerin de genetik profillerini deşifre etmeye başladı. 

Spor genetiği uzmanı ve proje danışmanı Doç. Dr. Korkut Ulucan, "Amacımız uygun genetik profilleri belirleyip sporcuların uygun antrenman programlarına yönlendirilmesi. Bu sayede sporcuların genetiklerine uygun branşlara yönlendirilmesini ve dolayısıyla ülkemizin sportif başarılarının artırılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Spor genetiği konusunda çalışmaları önemseyen Üsküdar Üniversitesi, Türk sporuna desteğe devam ediyor. Bu kapsamda daha önce profesyonel futbolcu, basketbolcu ve tenisçilerin genetik profillerini incelemek üzere gerçekleştirilen çalışmaların ardından şimdi de bisikletçilerin genetik parametrelerini araştırıyor.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Görevlisi, spor genetiği uzmanı Doç. Dr. Korkut Ulucan, bisikletçilerde özellikle hücrelerde epigenetik mekanizmalara etki eden genetik faktörlerin ve sporcuların mental konsantrasyonuna neden olan genetik faktörlerin incelendiğini söyledi.

Atletik performansa etki eden genetik faktörler araştırılıyor

Doç. Dr. Ulucan, çalışmanın Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tuğba Kaman ve öğrenciler Canan Sercan ile Sezgin Kapıcı başta olmak üzere geniş bir ekip tarafından gerçekleştirildiğini ve halen devam ettiğini belirterek "Şu anda ise bu sporcuların atletik performanslarına etki eden genetik faktörler çalışıyor. İlginç olan bisikletçilerimizin genelinin motivasyonu yüksek, epigenetik olarak da herhangi bir eksikleri bulunmamakta yani hücresel olarak oldukça avantajlılar. Özellikle antrenman ve müsabaka sonrası hücrelerin yenilenmesi ve toparlanmasında epigenetik faktörler çok önemli. Belki de bu tip sporlarda çok önemli bir parametre karşımıza çıktı. Şimdi bu parametreleri diğer sporcularda da araştırmaya başlayacağız" diye konuştu.

Amaç dopingde illegal uygulamalardan kurtulmak.

Bu çalışmaların ülkemizin spor alanındaki başarılarının artmasında, sporcuların genetiklerine uygun beslenme ve antrenman programlarının yetiştirilmesinde önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Korkut Ulucan, "Ülke olarak ne kadar çok sporcu ile çalışırsak bu konuda o kadar fazla ilerleriz. Amacımız uygun genetik profilleri belirleyip sporcuların uygun antrenman programlarına yönlendirilmesi. Bu sayede doping gibi illegal uygulamalardan da kurtulacağız. Yakında farklı sporcularla yeni çalışmalara başlayacağız ve hızla bunların analizlerini tamamlayıp spor bilimciler ile paylaşacağız" diye konuştu.

Doç. Dr. Korkut Ulucan, "Amacımız sporcularımızın genetik yatkınlıklarını belirleyip Türk sporcuların atletik performansına etki eden tüm genetik parametreleri belirlemek. Böylece Genetik Spora Yatkınlık Tanı Kiti'ni geliştirebileceğiz. Bu sayede herkes erken yaşta genlerine uygun egzersiz dallarına yönelecek, belki de olimpiyatlara daha çok sporcu gönderebileceğiz" diye konuştu.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe