Ads Area

Kuruyemiş Dost Mu Düşman Mı?

Türkiye'nin tüp mide sonrası beslenme konusunda öncü kurumu Bariatriklab' dan Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, vitamin ve mineral deposu kuruyemişlerin yararlarını sıralarken, sağlıklı beslenmek isteyenleri yüksek yağ oranları ve kalorileri konusunda uyarıyor. Eğer porsiyona sadık kalınırsa, en sağlıklı ara öğün seçeneklerinden biri olan kuruyemişleri keyifle tüketmek mümkün.

Parlayan güneş, daha sağlıklı ve fit bir bedene kavuşmak için en büyük motivasyon kaynağı. Ilık bahar günlerinde ve yaz akşamlarında, dışarıda yürüyüşler ve uzun sohbetler artıyor. Böyle günlerde en yakın arkadaşlarımız, elimizdeki paketten alıp yediğimiz kuruyemişler… Acaba yüksek kalorileri nedeniyle uzak durmaya çalıştığımız kuruyemişleri diyetimizi destekleyecek bir dosta dönüştürmek mümkün mü? Yaz günlerine ideal kilosunda girmek isteyenler, beslenme programlarında kuruyemişlerden nasıl yararlanabilir?

Obezite cerrahisi alanında 1500'ü aşkın başarılı uygulamaya imza atan Doç. Dr. Halil Coşkun, kliniğinde psikiyatrist ve diyetisyenden oluşan bir ekiple, aşırı kilolu kişiler için yeni bir hayat inşa ediyor. Aynı zamanda Bariatriklab.com'un da yazarlarından olan Uzman Diyetisyen ve Bariatrik Beslenme Uzmanı Nazlı Acar'a, yaz mevsimine girerken kuruyemişler hakkında merak edilenleri sorduk.

Acar, "Sağlıklı bir beslenme programı, mutlaka kuruyemişleri de içermeli. Kuruyemişler güçlü birer antioksidan olmalarının yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirme, büyüme-gelişmeyi destekleme ve dikkat artırma üzerindeki yararlarıyla sağlık için vazgeçilmezdir. Vitamin ve mineral deposu olan kuruyemişlerin çeşitli kronik rahatsızlıklar ve bazı kanser türlerinin görülme olasılığını azaltan etkisi bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur" diyor.

Kuruyemişin Yüzde 50-60'ı Yağ

Kuruyemişler, atıştırmalık olarak açlığı bastırmak ve vücudun sağlıklı protein ihtiyacını karşılamak açısından önemli faydalar sağlar. Kuruyemişlerdeki kaliteli protein, diyetin yanı sıra spor yapanlar için de yararlıdır çünkü vücuttaki fazlalıklardan kurtulurken kasların korunmasına yardım eder. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan bu yiyeceklerin tüketim miktarlarına dikkat etmek ise çoğu zaman gözden kaçırılmaktadır. Ne yazık ki, kuruyemişler gözümüze küçük gözüktüğünden, evde ya da işyerlerinde, televizyon karşısında, çalışırken veya dinlenirken, önerilen miktarların üzerine çıkılabiliyor.

Uzman Diyetisyen Nazlı Acar, kuruyemişlerin tüketilen miktarlarının yüzde 50-60'ının yağ olduğuna dikkat çekerek, sınırsız değil kalorileri hesaplanarak yenilmesini öneriyor. Aksi takdirde ideal kiloya ulaşma hayaliyle yenen fazla miktarda kuruyemiş, yüksek kalorisi nedeniyle, kilo alma sebeplerinden birine dönüşebilir.

Bir avuç fındık (45 gr.) 286 kalori,
Üç tane ceviz 78 kalori,
Bir avuç fıstık (50 gr.) 265 kalori,
Bir avuç kavrulmuş badem (45 gr.) 259 kalori,
Bir avuç (30 gr.) beyaz leblebi 107 kaloridir.

Enerji veren, bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderip hafıza üzerinde olumlu etkiler yapan kuruyemişler, ara öğün olarak bir porsiyonun üzerinde tüketilmemelidir.

Ölçüyü kaçırmamak için küçük gramajlardaki paketler tercih edilebilir ya da bir kaseye konarak yenecek miktara sınır getirilebilir

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe