Ads Area

Çocuğu dışarıdaki tehlikelerden korumak

Uzmanlar, ebeveynlere, çocuklarını tehlikelere karşı korurken aşırıya kaçmamalarını ancak ihtiyaçları olduğunda da yanlarında olmaları önerisinde bulunuyor.

Çocuk psikiyatrisi alanında 21 yıldır çalışmalarını sürdüren Akdeniz Üniversitesi Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Esin Özatalay, çocuğu dışarıda karşılaşacağı kötülüklerden koruma durumlarında, anne babaların sınırları belirlemede zorluk çektiğini kaydederek şöyle konuştu:

Çok fazla koruma

“Çocuğu korumazsanız zarar görür. Çok fazla korursanız da bu sefer büyümesi, olgunlaşması engellenir. Eğitmek ve korumak adına çocuğu bilgilendirirken çok abartırsak, konunun altını çok çizersek, merakını kamçılar, aklına düşürürüz.

Çoğu zaman çocuğu koruyacağız derken kendi korku ve kaygılarımızı ona aktarırız. Gözümüz üstünde olacak, her an yardımına yetişmeye hazır olacağız ama onu engellemeyeceğiz.

‘Aman kızım dışarıda sapıklar var’ deyip sokağa çıkarmaz, dışarıda oynamasına izin vermezsek bu korumak olmaz, zarar vermek olur. Çocuğun sosyal ve bedensel gelişimi için yararlı olan her türlü aktiviteye katılacak ama korunaklı ortamlar ve uygun kişiler seçeceğiz.”

Konuya hâkim olun

Kedilerin “doğada tanıdığı en mükemmel anne” olduğunu belirten Özatalay, anne kedinin yavrularının bulunduğu bütün alana hâkim, yüksekçe bir yerde oturup gözleriyle onları izlediğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Anne kedi sürekli gözler. Bir tanesi düşeceği zaman atlar tutar, bir tanesi zarara uğrayacak gibiyse yetişir, ama baştan engellemez. Ebeveynlerin gözünün çocuğun üzerinde olması lazım. Engelleme ve kısıtlamaları ölçülü yapmak, ama tehlike anında yetişecek mesafede durmak lazım. ‘Bana ihtiyacın olduğunda buradayım, sorun ne olursa olsun buradayım, yetişirim, seni korurum’ mesajını vermek lazım. Yüzme öğretmek gibi de diyebiliriz; çok sıkı tutarsanız asla yüzmeyi öğrenemez, çok erken bırakırsanız boğulur.”
 
✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe