Ads Area

Çocuklarda psikolojik travma sebebi

Okulların açılmasıyla özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda görülen bitlenme sorunu ailelerin kâbusu. Ailelerin bu durumla karşı karşıya kaldıklarında suçlayıcı tavırda olmamalarını söyleyen Psikolog Mustafa Varol Yılmaz, ilaç tedavisinin yanı sıra koruyucu önlemlerin de alınmasını, çocukların bu konuda eğitilmesi gerektiğini vurguluyor.

Annelerin korkulu rüyası olan bitlenme sorunu, özellikle okul çağındaki çocuklarda görülüyor. Sebebi ise çocukların toplu halde birlikte olmaları, oyunlar sırasında sürekli temas etmeleri, birbirlerinin eşyalarını kullanmaları. Ayrıca bitler, saçların teması gibi direkt geçiş yolları dışında, ortak kullanılan tarak, şapka ya da benzeri araçlar ile de bulaşabiliyor.

Bitler ense ve kulak arkalarında ve saç diplerinde daha çok bulunduğundan, bitlenme vakalarının ilk belirtisi olan kaşınma da bu bölgelerde başlıyor. İlaç tedavisinin yanı sıra koruyucu önlemleri almak, çocuklarını sürekli bu konuda eğitmek ve saçlarını her gün kontrol etmek bu dönemde ailelere düşen en büyük görevlerin başında geliyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'ndan da onay alarak çıkan koruyucu sprey Plusnit bu anlamda ebeveynlere önemli bir destek oluyor. Her kullanımda 24 saat koruma sağlıyor.

"Saç kestirilmesi doğru değil"
Toplumda oluşmuş olan pislik=bitlenme algısı, buradan doğan psikolojik sorunlar(utanma, suçluluk duygusu vb.) ve sosyolojik sorunlar(aile veya çevrede rezil olma hissi vb.) çok yanlış çıkarımlar olsa da bu sorunlar ile karşı karşıya kalındığında bir uzmandan destek alınması şart. Psikolog Mustafa Varol Yılmaz; "Ailelerin kesinlikle çocuğu suçlayıcı bir tavırda bulunmamaları gerekiyor. Bunda utanılacak bir şey olmadığı ve herkesin başına gelebileceği, tedavisinin mümkün olduğu güzel bir şekilde anlatılmalıdır. Ayrıca bitten kurtulmak için çocukların saçlarının kestirilmesi de doğru değildir. Tek fark, kısa saçta tüm temizlik işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi. Dolayısıyla, çocuğunuz istemiyorsa kesinlikle saçını kestirmeyin. Çünkü bu durum çocuk üzerinde ruhsal huzursuzluk ve sıkıntı, hatta çocuk üzerinde travma etkisi yaratabilir."Çocuklarda bitlenme vakası olduğunda ilk olarak ailelerin etkilendiğini söyleyen Yılmaz, olayın şokuyla istemsiz verdikleri tepkilerle çocuklarını da daha da fazla korkuttuğunu belirtiyor; "Korkuyu genellikle ebeveynlerden öğrenen çocuklar, yaşadıkları korku sonucu ciddi boyutlara ulaşabilecek travma yaşayabiliyor. Dolayısıyla ailelerin verdikleri tepkilerin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediğinin bilinciyle daha dikkatli davranmaları gerekiyor" dedi.

Okulların açılmasıyla çocukları bekleyen bitlenme tehlikesine karşı ise kolaylıkla önlem alınması mümkün. Çocukların ve ailelerin bu sorunla karşı karşıya kalmadan her kullanımda 24 saat boyunca bitlenmeye karşı korunmasını sağlayan Plusnit Bitlenmeye Karşı Koruyucu Sprey, Türkiye'de ilk olan ve Sağlık Bakanlığı onaylı ürün. İçeriğindeki lavanta özleri doğal korumaya yardımcı olurken aynı zamanda saçta hoş bir koku bırakıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe