Ads Area

Yaşamaya ve yaşatmaya dair tabu yıkan bir film: "KERVAN 1915"

Şehit Erol Olçok'un anısına...



Yapımcılığını Aynur Güneş’in, senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini İsmail Güneş’in üstlendiği “Kervan 1915” filmi beş yıl süren zorlu bir yapım sürecinin ardından, 6 Ekim 2017’de vizyona giriyor.

Çekimleri 90 günde tamamlanan film için 12 farklı yerde büyük çaplı setler kuruldu; filmde oyuncular, figürasyon ve teknik ekipten oluşan 2000’e yakın kişi görev aldı.

1915 yılında yaşanmış olaylardan beyazperdeye uyarlanan yapım, Osmanlı Devleti’nin savaş bölgelerinde erkekleri düşman saflarına katılma ihtimali olduğu için; lojistik destek sağlayan, sağlama ihtimali olan sivil Ermenileri, harp sonuçlanıncaya kadar tehcir (zorunlu göç ve iskân) kararının uygulamasından bir kesitin anlatıldığı yol hikâyesi.

Tehcir kararının uygulanması sırasında kadın ve çocuklardan oluşan bir grup Ermeni’nin savaş sona erinceye kadar zorunlu olarak ikamet ettirilecekleri Suriye’ye taşınmasını bir iş olarak üstlenen Katırcı Salim ve adamlarının, vicdanın emrettiği “emanete ihanet etmeme” ahlakını dirayetle hayata geçirmelerinin örnek öyküsü... Bu çerçevede Türk’ler ve Ermeni’ler arasında Birinci Dünya Savaşı sırasında tamamen bozulan itimat duygusunun nelere mal olduğuna film yoluyla bir ayna tutma çabası...

Filmde Murat Han, Ayşe Akın, İbrahim Kendirci, İpek Tuzcuoğlu, Meriç Başaran, Fatih Ayhan, Haldûn Boysan, Mehmet Emin Eren, Reshad Strik, Mehmet Usta, Zekeriya Karakaş, Aylin Lusin, Roza Shake Hovenisyan, Vugar Ali Alisoy, Semra Güzel, Tuba Görgün, Alara Duran, Cem Çelebi, Aliye Kaya Çelebi ve Ali Kemâl Yılmaz’ın da yer aldığı kalabalık bir ana oyuncu kadrosu rol alıyor.

"Kervan 1915"in bir diğer ağır topu da filmin özgün müziklerini besteleyen Suren Asatryan. Günümüzde Ermenistan’ın dünya çapında en çok tanınan bestecileri arasında yer alan Asatryan, özellikle bu ülkenin “duduk” adı verilen nefesli çalgısını yorumlamada rakipsiz bir isim olarak kabul ediliyor.

Filmin Konusu;

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı topraklarına giren Ruslara Anadolu’daki Ermenilerin destek verme ihtimali üzerine Osmanlı hükümeti, Ermeni isyanlarını önlemek için 1915’de Ermeni tehcirini onaylar. Aynı yılın Haziran ayında Giresun meydanında onlarca kişiden oluşan kafile eşyaları ile ortada bekleşmeye başlar. Ermeni kadın ve çocuklardan oluşan bu kafileyi, göç ettirmek için ihale düzenlenir ve Katırcı Salim, kötü niyetli olduğunu düşündüğü Murat’ın önüne geçerek kafilenin önemli kısmını alarak bu işi üstlenir. Kafilede yer alan Hayganuş isimli bir kadın, Salim’in istememesine rağmen hamile kız kardeşi ile bunak kayınvalidesini gizlice kafileye dâhil eder. Hayganuş’un ailesini bir arada tutma gayreti, kızı Suzan ile Katırcı Salim’in en güvendiği adamı Ahmet’in ilk görüşte birbirlerine âşık olmalarıyla sonuçlanacaktır. Savaş nedeniyle göç yolu tekinsizleşmiş, işler çok zorlu bir hal almıştır. Yol dağlara doğru gittikçe yükselir ve kafiledeki çocuklar, hamile kadınlar sağlık sorunları yaşamaya başlarlar. Üstüne bir de hava koşulları sertleşir. Onlarca insanın sorumluluğu Katırcı Salim’i yıldıracak mıdır? Taşıdığı her emaneti sahibine teslim etmekle nam salmış Salim bu sefer başarabilecek midir?

“Kervan 1915” 6 Ekim 2017’de CGV Mars Dağıtım'la sinemalarda!

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe