Ads Area

Rüzgar Gülü Fiyatları Hakkında Merak Edilenler

Enerji konusu insanların yaşamında başlı başına ciddi bir önem arz ediyor. Zira enerji temel bir gereksinim ve kendi içinde çeşitli türleri bulunuyor. Günümüz ölçeğinde bakıldığında ise elektrik enerjisi olmadan hayatımızı idame ettirmemiz adeta imkansız bir hal alıyor ki, bu durumda da elektriğin farklı kanallardan üretilmesi gerekiyor.

Son yıllarda hızla tükenen kaynakların yerini yenilebilir enerjiler alıyor. Yani kaynağı doğada olan ve bitmeyen, tükenmeyen enerjiler. Güneş, rüzgar, jeotermal kaynaklardan da teknolojin gelişmesine istinaden elektrik elde ediliyor ve insanlar bulundukları bölgelerde kullanıyor.

Rüzgar enerjisi deyince de akla rüzgar türbini geliyor zira rüzgar türbini rüzgarda mevcut halde olan kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye, sonra da elektrik enerjisine çeviriyor ve genellikle yapısal özelliğinden dolayı rüzgar gülü olarak da adlandırılıyor. Rüzgar gülü fiyatları da özellikle rüzgardan elektrik elde etmek isteyenlerin merak ettiği bir konu oluyor çünkü işin ekonomik kısmının da unutulmaması gerekiyor.

Biz de bu yazıda rüzgar gülü fiyatlarını belirleyen unsurlara değinmeye çalışacağız.

Rüzgar Türbini Sınıflandırma



Rüzgar gülü fiyatları elbette tipine göre değişiklikler arz ediyor. Fiyatları özellikle bu unsurun belirlediği gerçeğinden yola çıkarak rüzgar gülü günümüz teknolojisi itibarıyla iki biçimde sınıflandırılıyor. Bunlar: dönme eksenine göre YERT ve DERT.

Bu iki kelimeyi biraz daha açacak olursak YERT: Yatak eksenli rüzgar türbini ve DERT: Dikey eksenli rüzgar türbini.

DERT yani dikey eksenli türbinler de kendi içinde iki tipe ayrılıyor. Savonius tipi ve Darrieus tipi.

Bu iki sınıftan günümüzde daha yatay eksenli olan rüzgar türbinleri dünyanın her yerinde tercih edilen tiplerdir. Zira bu tipler çalışma mekanizma itibarıyla dönme eksenine paralel olarak hareket ederler. Çoğunlukla da rüzgarı önden alırlar.

Rüzgar Türbini Nerelere Kurulabilir?

Rüzgar türbini kurulmasına karar veren kişiler mutlaka doğru yerlere rüzgar gülünü kurmak durumundadırlar. Zira öbür türlü rüzgar gülü fiyatları ne olursa olsun alınan bir türbinin yanlış yere kurulması durumunda fayda sağlamayacağı açıktır.

Eğer RES yani rüzgar enerjisi santrali kuracak kişiler bu alanda hiçbir bilgiye sahip değil ise o zaman mutlaka bu alanda çalışan ve eğitim almış enerji mühendisleri, enerji uzmanlarından danışmanlık almalıdır ama bu hizmet alınırken de alanın son derece spesifik bir alan olduğu, kendi içinde önemli ayrıntıları olduğu göz önüne alınarak mutlaka rüzgar türbini ve rüzgar enerjisi alanında referans gösterebilen uzmanlar tercih edilmelidir.

Lakin böylesi bir danışmanlık hizmeti alınırken bile rüzgar türbinlerinin her yere kurulamadığı bilinmeli ve kurulmak istenen bölgenin rüzgar haritası iyice incelenmelidir. Ülkemiz rüzgar konusunda güneş kadar şanslı olmadığından her bölgede bu sistemin kurulma olanağı mevcut değildir.

Bunun yanı sıra çevresel faktörler, kuş yolları üzerinde olmaması, bölgenin arazi koşulları da dikkate alınması gereken değerlerdir.

Rüzgar Gülü Fiyatlarını Belirleyen Diğer Unsurlar

Rüzgar gülü fiyatları için en önemli unsur tipi ama bunun yanında rüzgar türbinin gücü, ürünün menşei, kaç adet kullanılacağı, kullanılan malzemeler de fiyatları belirleyen unsurlar.

Bu unsurların yanına firmaların fiyat politikalarına bağlı olarak belirlediği rakamlar da kimi zaman ekleniyor ve farklı rakamlar karşımıza çıkıyor. Tam bir rakam ancak sistemi kurdurmak isteyen kişinin beklentilerinin fizibilite edilmesi ile ortaya çıkıyor.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi