Ads Area

Türk dizilerinin en iyi anne ve baba karakterleri belli oldu

DORinsight’ın gerçekleştirdiği “Türk Dizileri: Rol Model Anne ve Babalar” araştırmasına göre, Türk halkı dizilerde en iyi anne karakteri olarak Nurgül Yeşilçay’ın canlandırdığı Gülseren Gülpınar’ı, en iyi baba karakteri olarak da Ahmet Mümtaz Taylan’ın canlandırdığı Bayram Bey’i görüyor. Ayrıca ankete katılan her dört kişiden üçü, yerli dizilerin Türk aile yapısını doğru yansıtmadığını ve olumlu etki yaratmadığını belirtti.

Hitay Holding firmalarından Türkiye’nin ilk ve en büyük izinli veritabanına sahip online araştırma şirketi DORinsight, 8 Mayıs Pazar günü kutlanacak Anneler Günü öncesinde “Türk Dizileri: Rol Model Anne ve Babalar” isimli bir anket çalışması gerçekleştirildi. 28 Nisan – 2 Mayıs 2016 tarihleri arasında online olarak tamamlanan araştırmaya; Türkiye temsili 7 bin 482 kişi katıldı. Araştırmada, Türkiye’de dizi sektörünün Türk aile yapısına uygunluğu, katılımcıların dizilerde anne ve babalarına benzettikleri karakterlerin olup olmadığı, dizlerdeki en iyi anne ve bana karakterlerinin kim olduğu gibi izleyicinin yerli dizilere bakış açısını ortaya koyan birçok soru soruldu.

En iyi anne karakteri: Gülseren Gülpınar
Anketteki soruları yanıtlayan katılımcıların yüzde 17’si, Paramparça dizisinde Nurgül Yeşilçay’ın canlandırdığı Gülseren Gülpınar’ı en iyi anne karakteri olarak gösterdi. İkinci sırayı yüzde 13 oy oranları ile Tatlı İntikam dizisinde Ayşenil Şamlıoğlu’nun canlandırdığı Meliha ve Karagül dizisinde Ece Uslu’nun oynadığı Ebru Sezgin Şanverdi karakterleri paylaşırken üçüncü sırada yüzde 12 oy oranı ile Hayat Şarkısı dizinde Seray Gözler’in canlandırdığı Süheyla Hanım yer aldı.

En iyi baba karakteri: Bayram Bey
Seyirciler, dizilerdeki en iyi baba karakteri olarak da yüzde 18 oy ile Hayat Şarkısı’nda Ahmet Mümtaz Taylan’ın canlandırdığı Bayram Bey’i birincilik koltuğuna oturttu. Paramparça dizisinde Erkan Petekkaya’nın oynadığı Cihan Gürpınar karakteri yüzde 14 ile ikinci, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Oktay Kaynarca’nın canlandırdığı Hızır Çakırbeyli ise yüzde 12 oy oranı ile üçüncü oldu.

Seyircilerin annelerine benzettiği karakter: Meliha
Ankette “Annenize benzettiğiniz dizi oyuncusu kim?” sorusuna verilen yanıtlara göre katılımcıların yüzde 20’si böyle bir dizi oyuncusu olmadığını düşünürken Ayşenil Şamlıoğlu’nun canlandırdığı Meliha rolü yüzde 21 oy ile ilk sırada yer aldı. Seray Gözler’in canlandırdığı Süheyla Hanım yüzde 12 oy ile ikinci, Karagül dizisinde Şerif Sezer’in oynadığı Kadriye Hanım yüzde 10 oy ile üçüncü oldu.

Seyircilerin babalarına benzettiği karakter: Bayram Bey
Katılımcıların yüzde 16’sı Ahmet Mümtaz Taylan’ın Hayat Şarkısı dizisinde canlandırdığı Bayram Bey’i babalarına en çok benzettikleri dizi oyuncusu olarak gösterirken, onu sırasıyla yüzde 10 oy ile Aşk Yeniden dizisinde Tamer Levent’in canlandırdığı Şevket Taşkın ve yüzde 9 oy oranı ile Kara Sevda dizisinde Orhan Güner’in onadığı Hüseyin rolleri takip etti.

Rol model alınan kadın oyuncu: Burçin Terzioğlu
Ankette katılımcılara “Hangi kadın ve erkek dizi oyuncuları sizin için bir rol modelidir?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 17’si Poyraz Karayel dizisinde Ayşegül’ü canlandıran Burçin Terzioğlu’nu kadınlar arasında kendilerine bir rol model olarak aldığını belirtirken ikinci sırayı yüzde 12 oy oranı ile Aşk Yeniden dizisindeki Zeynep rolünü canlandıran Özge Özpirinççi, üçüncü sırayı yüzde 9 oy oranı ile Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Meryem Çakırbeyli rolünü oynayan Deniz Çakır aldı. Katılımcıların yüzde 12’si ise kadın dizi oyuncuları arasında kendileri için bir rol model alabilecek biri olmadığını kaydetti.

Rol model alınan Erkek oyuncu: İlker Kaleli
Erkek dizi oyuncuları arasında kendileri için bir rol model olmadığını belirtenlerin oranı yüzde 14 olurken en fazla rol model alınan oyuncular ise sırasıyla şunlar oldu: Poyraz Karayel dizisinden Poyraz Karayel rolünü canlandıran İlker Kaleli yüzde 14, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Hızır Çakırbeyli’yi canlandıran Oktay Kaynarca yüzde 13, Kara Sevda dizisinin Kemal’i Burak Özçivit yüzde 12.

“Türk dizileri, aile yapısı için olumlu etki yaratmıyor”
Türk dizilerinde “Türk aile” modelinin doğru yansıtılıp yansıtılmadığı sorusu da yöneltilen katılımcıların yüzde 73’ü büyük oy farkı ile yerli dizilerin Türk ailesi modelini doğru şekilde yansıtmadığını belirtirken sadece yüzde 27’si Türk aile yapısının dizilerde doğru şekilde yansıtıldığını kaydetti.

Aynı şekilde “Türk dizileri sizce Türk aile yapısını olumlu yönde mi etkiliyor?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 78’i Türk dizilerinin aile yapısını olumlu yönde etkilemediğini belirtirken sadece yüzde 22’si yerli dizilerin Türk aile yapısı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu düşüncesinde.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe