Ads Area

'Türk dizileri bu yıl da MIPCOM'da yok satacak'

Dünya televizyon endüstrisinin en büyük pazarı olan MIPCOM 2016 Fuarı, Fransa'nın Cannes kentinde bugün kapılarını açtı. 102 ülkede gösterilen izlenme rekorları kıran Türk dizi ve sinema filmleri fuara damgasını vuruyor.

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 62 metrekarelik bir alanda milli katılım gerçekleştirdiği fuarda, Türk firmaları ile yabancı ticaret heyetleri yüzyüze görüşmeler gerçekleştiriyor.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, "Türk yapımları; dizi ve sinema filmlerinin, eğlence içeriklerinin pazarlandığı MIPCOM’da bu yıl da yok satacak" dedi.

Dünya TV endüstrisinin vitrini olarak adlandırılan MIPCOM’a Türk yapımlarının yıldız oyuncuları da katılıyor.

MIPCOM 2016’nın Türkiye açısından bir diğer önemi de bayrak devir teslimi oldu. İstanbul Ticaret Odası fuarda geçtiğimiz yıl başarıyla dalgalandırdığı Onur Konuğu Ülke Bayrağı’nı bu sabah düzenlenen basın toplantısıyla Japonya’ya devretti.

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'nin Japonya ile tarihi dostluğunu fuarın da katkısıyla, yeni işbirliği fırsatlarına dönüştürmek istediklerini kaydetti.

Ertuğrul 1893 filmini hatırlattı

Televizyon endüstrisinin ticaret hacminin 100 milyar dolara yaklaştığını, çok büyük bir ekonomik ve sosyal güç olduğunu vurgulayan Çağlar, geçen yıl beyazperdeye taşınan Türk-Japon ortak yapımı Ertuğrul 1893 filmini hatırlatarak, "O gün yaşananları bugünkü nesillere olanca duygusuyla taşıyabilecek başka bir yöntem daha var mı?" diye konuştu.

Haftada 50 Türk dizisi çekiliyor

Türk dizi ve yapımlarının son dönemde adeta dünyanın kalbinde taht kurduğuna işaret eden Çağlar, Türkiye'de her hafta ortalama 50 civarında dizi çekildiğini ve bu dizilerin çoğunun bir ya da bir buçuk saatlik sürelere sahip, yüksek maliyetli yapımlar olduğunu belirtti.

Çağlar, bir dizinin yapım bedelinin neredeyse bir sinema filminin yapım bedeline eşit hale geldiğine de işaret etti.

Dizi müziklerinde hızlı gelişme

102 ülkede Türk TV sektörünün sesinin yankılandığını belirten Çağlar, şunları söyledi: "2004 yılında sadece 10 bin dolar olan dizi film ihracatımız bugün 350 milyon dolarlara ulaştı. 2023 içinse hedef 1 milyar dolar. Bunun yanında, sektör geliştikçe artık kendi yıldız oyuncularımızı çıkartıyoruz. İhraç edilen diziler ve artan uluslararası ilgi sonucunda Türkiye, artık kendi TV starlarını üretir hale geldi. İçerik hazırlanması, dizi müzikleri, animasyon, çizgi film konularında da hızlı bir gelişme var. Türk dizilerinin müzikleri de gösterildikleri ülkelerde popüler olmaya başladı. Dizlerimizi müzikleri üerinden almak isteyenler çıkıyor. Bu gelişmeler Türk dizi ve sinema yapımlarının artık bir endüstri haline geldiğinin delili."

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi