Ads Area

Ekonomik ve doğru tatil kararı nasıl verilir?

Tatile gitmek, aslında düşündüğümüzden daha karmaşık bir konu. Zira çok sayıda insan, hayallerindeki tatili en ekonomik şekilde gerçekleştirmenin yollarını arıyor. 

İşler de bu noktada karışmaya başlıyor. Ne yapmak, nereye gitmek, ne tür bir tatil yapmak istediğine karar vermeye çalışan seyahat sever, bir taraftan da işin ekono-mik boyutunu düşünmek durumunda kalıyorlar. Çoğu insan, tatil seçimini ele alır-ken iki temel faktörü göz önünde bulunduruyor. Bunlardan biri yaşanacak deneyim-ler, ikinci ise tatil için ayırılması gereken bütçe.

Tatilcilerin görmediği üçüncü bir faktör daha var aslında, o da "gerçekten ne istedi-ğini bilmek". Amacınız günlük rutininizden biraz olsun uzaklaşmak mı, yoksa bronz-laşmak mı ya da moda haftasına denk getirdiğiniz tatiliniz sadece alışveriş yapmak-tan mı ibaret olsun? Yani insanların genel tavırları da tatil kararlarında son derece etkili oluyor. Bu ve buna benzer çok sayıda unsuru çözüme kavuşturmak, bundan sonraki tatillerinizi daha mutlu ve ekonomik geçirmenizi sağlamak için, Türkiye'nin otel arama motoru Neredekal. com dikkat etmeniz gerekenleri, tavsiye niteliğinde açıkladı :

1 – Öncelikle Tatilinizin Süresini Belirleyin
Tatiliniz için kaç günlük bir program hazırlayacağınız, ekonomik hususları hallede-bilmeniz için atmanız gereken birincil adımdır. Siz henüz bütçenizi belirlememiş olabilirsiniz, ancak aşağı yukarı harcayacağınız maksimum tutarın ne kadar olduğu-nu da biliyorsunuzdur. Elbette çalışan kesim tatil için belli bir süre ayırabiliyor, bu da genelde 1 ya da 2 haftayla sınırlı kalıyor. Tatil için kaç gün ayıracaksınız; 4 gün mü, 10 gün mü, yoksa 1 ay mı? Bunu bilmeniz sonraki adımları bir hayli kolaylaştıracak-tır.

2 – Gitmek İstediğiniz Yerlerin Bir Listesini Çıkarın
Somut olarak elinizde bir liste olmasa bile, içten içe keşfetmenin hayalini kurduğu-nuz destinasyon illa ki vardır. Bunları istek sıranıza göre yukarıdan aşağıya sırala-yabileceğiniz bir liste yapın. Bu destinasyonlar yurt içi ya da yurt dışı olabilir. İlk etap-ta her birini yüzeysel olarak inceleyin. Hava şartları nasıl, yüksek sezonda mı tercih ettiniz, vs. gibi unsurları şöyle bir gözden geçirin. Mesela aylardan mayıs ve gitmek istediğiniz yer Bodrum. Ancak Kaş da aklınızın bir köşesini kurcalamıyor değil. Bir taraftan da Datça'yı o kadar çok merak ediyorsunuz ki, ne yapacağınızı şaşırmış du-rumdasınız. Nasıl seçim yapacaksınız? Okumaya devam edin.

3 – Seyahat Türünüzü Kararlaştırın
Evet, işte bu noktada tam olarak yapmanız gereken, seyahat türünüzü kararlaştır-mak olmalı. Aradığınız şey sadece bir deniz tatilinden ibaretse kesinlikle Datça sizin için doğru bir tercih olacaktır. Belki de denizin yanında biraz macera da arıyorsu-nuzdur, o halde rotanızı Kaş'a çevirebilirsiniz. Gündüz denizime gireyim, gece de arkadaşlarımla eğleneyim diyorsanız, belki de sizin için ideal tatil destinasyonu Bod-rum'dur. Elbette ki bunlar birer örnek. Hep yurt içinden örnek verdik ama siz Afri-ka'da macera dolu bir safariye de çıkmak istiyor olabilirsiniz. Belki de beyaz kum-turkuaz denizdir aradığınız ve onu da Maldivler'de bulacaksınızdır. Ya da kültürel bir şehir turu yapmaktır aklınızdaki. Nasıl bir seyahat istediğinize karar verdiğinizde, hazırladığınız listeden seçim yapmanız da daha kolay olacaktır.

4 – Lüks Kavramı Gerçekte Sizin İçin Ne İfade Ediyor?
Eğer söz konusu olan ekonomik tatilin yanında sizin için doğru olan tatili yapmaksa eğer, bu noktada kendinize dürüst olmanız fazlasıyla önemli. Kısıtlı bir bütçeniz var-sa ve bu nedenle çadırda kalmaya razı oluyorsanız, orada bir durun. Çünkü aklınız 5 yıldızlı otellerde kalıyorken mutlu bir tatil geçirmeniz söz konusu olamaz. Aynı za-manda, sırf 5 yıldızlı otelde kalmak uğruna yerel deneyimlerden feragat edecek ol-manız da iyi bir şey değil. "Lüks" kavramı sizin için ne ifade ediyor, önce onu ele al-manız ve gerekirse bu konuda kendinizi daha sade düşünmeye teşvik etmelisiniz. Çadırda kalmak zorunda değilseniz ancak illa 5 yıldızlı bir otelde konaklayacaksınız diye de bir kural yok. Bütçenizi zorlayabildiğiniz kadar zorlayın elbette ancak dön-düğünüzde hayatınız da zehir olmasın.

5 – Özel İlgi Alanlarınızı Belirleyin
Siz farkında olmasınız da, ilgi alanlarınız ve sahip olduğunuz hobiler tatilinizin mü-kemmel geçmesini sağlayacak en önemli unsurlardan biri. Mesela, içinizde bir gur-me yatıyorsa, tatilinizde olabildiğince çok yerel tatlar denemelisiniz. Fotoğrafa ilgi duyuyorsanız, bol manzaralı bir rota tercih etmelisiniz. Belki de bir bisiklet tutkunu-sunuz ya da doğa içinde kamp yapmak tam size göredir. Tarihe aşırı merak duyuyor da olabilirsiniz, o halde tatilinizde kültürel noktalara daha fazla zaman ayırmalısınız-dır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Doğru tatil yapmanın en önemli kurallarından biri de, kendini tanımaktan geçer.

6 – Yakın Çevrenizin Tavsiyelerine Kulak Verin
Aileniz ya da yakın arkadaşlarınızın tavsiyelerini de göz önünde bulundurmalısınız. Zira sizi kendinizden sonra en iyi tanıyan kişiler onlar. Hoşlandığınız ve hoşlanma-dığınız çoğu şeyi bildiklerinden, doğru tavsiyelerde bulunma ihtimalleri oldukça yüksek. Sorgusuz sualsiz uymak zorunda değilsiniz elbette, ancak değerlendirmeye almamanız için de hiçbir neden yok. Unutmayın ki, sevdikleriniz sizin iyiliğinizi isti-yor.

7 – Araştırma Yapmak İçin Kendinize Yeterli Zamanı Tanıyın
Seyahatinize yeteri kadar hazırlandığınızdan emin misiniz? Spontane planlardan hoşlanıyorsanız ona diyecek bir lafımız yok. Fakat tatilinizi hem ekonomik, hem de mutlu geçirmekte kararlıysanız, o zaman dersinize iyi çalışmanız olmanız gerekiyor. Gideceğiniz yere karar verdiniz, kaç gün kalacağınızı biliyorsunuz, o halde artık de-rin araştırmalara girişmenin vakti geldi. Baştan sona gün gün neler yapacağınızı, nerede yemek yiyeceğinizi, nerede kalacağınızı, neler yapacağınızı, nereleri geze-ceğinizi önceden belirlerseniz, bütçenizi belirlemeniz de daha kolay olur.

8 – Tatile Yalnız mı, Yoksa Bir Grupla mı Çıkacağınıza Karar Verin
Tatile kaç kişi gideceğinizden ziyade kiminle gideceğiniz de büyük bir önem taşıyor aslında. Eğer tatil arkadaşınızla taşıdığınız özellikler uyuşmuyorsa, tatilinizin zehir olması kaçınılmaz. Ancak uyum içinde olduğunuz bir tatil arkadaşı, bütçe paylaşımı açısından da sizi mutlu edecektir. Bunun yanı sıra bir tur firmasına da kendinizi tes-lim etme seçeneğiniz de bulunuyor. Bütçenizi önceden belirlemek adına tur firma-sıyla, yani kalabalık bir grupla da tatile çıkma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

9 – Ulaşım ve Konaklama Ücretlerini Önceden Ödeyin
Özellikle bütçenizi kontrol etmeniz konusunda bunun çok faydasını göreceğinizden emin olabilirsiniz. Ulaşım ve konaklama masraflarınızı, tatil gününüzden önce bitir-miş olursanız, tatilde daha rahat harcama yapabilirsiniz. Üstelik dönüşte hiç borç bırakmamanız da size ayrı bir huzur verecektir. Dilerseniz önceden taksitlendirme şeklinde rezervasyonlarınızı yaptırarak, kendinizi hiç zora sokmadan da hayallerini-zin tatilini gerçekleştirme fırsatı yakalayabilirsiniz. Eğer uçakla ulaşım sağlayacak-sanız en az 6-8 ay kadar önce yerinizi ayırtırsanız son derece ekonomik biletler ya-kalamanız mümkün. Yine Ekim ayı itibariyle başlayan Erken Rezervasyon dönemle-rinde tatilinize karar vermek, en ekonomik şekilde tatile çıkmanızı sağlayacaktır. Or-ganize bir tur yerine uçağınızı kendiniz alıp, en uygun fiyatlı otelde kalmayı da düş-lüyorsanız eğer, Neredekal. com otel arama motoru üzerinden istediğiniz bölgeye ait onlarca otelin fiyatları ve her otelin tur operatörleri ile kendi kapı fiyatlarına kadar kıyaslamalara ulaşıp, aynı otelde kalıp en uygun fiyatı da yakalayabilirsiniz.

10 – Ne Kadar Harcama Yapacağınızı Kesinleştirin
Artık bütçenizi belirlemeye hazırsınız. Tüm bu sıraladığımız maddeleri gerçekleştir-diyseniz, geriye sadece bütçe belirleme kalıyor. Neye ne kadar harcama yapacağınız tamamen sizin beklentilerinize göre değişiyor. Bütçenizin dışına çıkmamaya dikkat ederseniz, dönüşte kötü bir sürprizle de karşılaşmış olmazsınız. Bugünden sonra ekonomik ve doğru tatil kararı vermek konusunda sıkıntı yaşamayacağınızı umuyoruz.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi