Ads Area

Kardeşler arası çatışmayı önlemenin 12 yolu

Çocuklar için aile ilk sosyalleşme ortamıdır. Ebeveynlerle kurulan ilişki; benlik algısı, temel güven duygusunun oluşması gibi temel kişilik gelişimini destekler. 

Kardeşler arasındaki ilişki de sosyalleşme becerilerini geliştirir. Ancak birden fazla çocuğu olan ailelerin özellikle karşılaştığı bir durum vardır ki o da "kardeşler arası çatışma".

Tüm Üstün Zekalılar Derneği TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun, kardeşler arası çatışmayı önlemenin yöntemleri hakkında anne – babalara şu önerilerde bulunuyor:

* Kıskançlığın yıkıcı bir hal almasını engelleyin; durumu kabul edip sabırlı davranabilirsiniz.

* Büyük çocuğunuzun kendisini güvende hissetmesini sağlayın. Onu sevdiğiniz gibi bebeği de seveceğinizi söyleyin.

* Duygularını ifade etmesine fırsat verin. Duygularından dolayı suçlamayın, hoşgörü ile dinleyin.

* Durumu kabullenebilmesi için zaman tanıyın.

* Herhangi bir eşyayı; örneğin bir oyuncağı paylaşamadıkları için kavga ederlerse oyuncağı almak zorunda olduğunuzu eğer sakinleşirlerse vereceğinizi söyleyin.

* Unutmayın çocuklara verilen kozlardan biri de onlara "sen büyüksün ama... " ya da "sen küçüksün ablanın/ağabeyinin sözünü dinle" gibi uyarılarda bulunmak. Bu tür uyarılar birbirlerini ezmelerine ya da üstünlük taslamalarına neden olabilir.

* Kardeşler arasında çıkan anlaşmazlıklara (küçük ya da büyük olsun) bazen kulak tıkayın ki sorunlarını kendi başlarına halletmeyi öğrenebilsinler.

* Ayrıca kavga ve tartışmalarına odaklanmak yerine birbirleri ile iyi geçindikleri olumlu davranışlara yoğunlaşmak anlaşmazlıklarının nedenini de etkisizleştirir.

* Ebeveynleri zorlayan durumlardan biri de "haklıyım/haksızsın" türü çekişmelerde taraf olmak zorunda bırakılmaları. Kardeşler arası bu üstün olma çabalarına katılmamakta direnin. Çünkü birini haklı bulmanız durumunda diğeri mutsuz olur.

* Çocuklarınızla birlikte bir etkinlik gerçekleştirirken ya da dışarıda gezme sırasında kavga etmeye başlarlarsa; durup kavgayı bitirmedikleri sürece etkinliğin başlamayacağını ya da gezmeye devam etmeyeceğini söyleyebilirsiniz.

* Davranışlarını eleştirirken birbirlerini örnek olarak göstermeyin ya da kıyaslamayın. Bu aralarındaki rekabet ve kıskançlığı daha da arttırır.

* Kardeşlerin farklı kişiliklerinden kaynaklanan özellikleri olabilir. Özel eşyalarına karşı tutumlarını ve bireysel sınırlarını fark edin ve onları paylaşmaya zorlamak yerine birbirlerinin sınırlarına saygı göstermeleri gerektiğini vurgulayın.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe