Ads Area

Plastik cerrahi turistleri için 14 maddelik rehber

Turistler artık sadece gezmek için değil estetik cerrahi uygulamalarından faydalanmak için de seyahat ediyor. Ancak hasta güvenliğini dikkate almayan uzmanlara ve güzellik merkezlerine cerrahi operasyon yaptırılanlar ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor. Bu yüzden yurt dışında estetik ya da plastik cerrahi yaptırmaya karar vermek dikkatli bir planlama gerektiriyor.
Este Aura Estetik Merkezi CEO'su ve Sağlık Turizmi Uzmanı Emre Korkmaz, estetik cerrahi amacıyla başka bir ülkeye gitmeyi seçenler için şu tavsiyelerde bulunuyor:

Düşündüğünüz işlem, istediğiniz düzeltmeyi sağlayacak mı?
Plastik cerrahi için gerçekçi beklentiler oluşturulurken, yapılacak işlemin sağlayabileceği düzeltmeyi anlamak önemlidir. Örneğin karın gerdirme düşünürken liposuctionı da dikkate almak gerekir.

İşlemi ve olası komplikasyonları tam olarak anladınız mı?
Yapılacak işlemle birlikte ortaya çıkacak olan yara izi, iyileşme süresi ve riskleri tam olarak anladığınızdan emin olun.

Düşündüğünüz işlem için iyi bir aday mısınız?
Yaptırmak istediğiniz cerrahi uygulamanın mantıklı olduğundan emin olabilmek için cerrahınızla yapılacak işlem sonundaki beklentileriniz hakkında konuşun. Komplikasyon riski altında olup olmadığınızı belirlemek için medikal bir tarama yaptırmak, cerrahınız için de önemlidir.

Cerrahın eğitim seviyesi nedir?
Cerrahın yapacağı işlem hakkında eğitimli ve deneyimli olduğunu doğrulayın. Örneğin meme büyütme için jinekolog ve yüz gerdirme için bir dermatolog seçmek riskli bir karar olacaktır.

Plastik cerrahın sertifikası var mı?
Başta Uluslararası Plastik Cerrahi Derneği (The International Society of Plastic Surgery – ISAPS) üyesi olmak üzere, cerrahların çalışmakta oldukları ülkelerin ulusal plastik cerrahi dernekleri tarafından kabul edilmiş olmaları gereklidir. 94 ülkede 2 bin 400'den fazla sertifikalı plastik cerrahın isim ve adreslerine ulaşmak için ISAPS üye bulma motorunu kullanabilirsiniz.

Cerrah, ulusal ve uluslararası plastik cerrahi derneklerinin tanınan bir üyesi mi?
ISAPS üyeliği her ikisini de garanti etmektedir. ISAPS en büyük uluslararası bireysel plastik cerrah derneğidir. Üyeler davetiye ile kabul edilir ve üst düzey bir incelemeden sonra başvuranlar üyeliğe kabul edilir. Sizi ameliyat edecek cerrahın ulusal plastik cerrahi derneğine üye olup olmadığını, plastik cerrahi sertifikası olup olmadığını ve yaptırmak istediğiniz işlem için gerekli eğitimi almış olup olmadığını sorma hakkınız olduğunu bilmelisiniz.

Cerrahın bürosundaki 'anahtar personel' sizin dilinizi akıcı bir şekilde konuşuyor mu?
Direkt ana dilinizle veya çok iyi bildiğiniz bir yabancı dille iletişim kurmuyorsanız aradaki anahtar personelin gereken dil yetkinliğine sahip olması çok önemlidir. Sizi kolayca anlamıyorlarsa karışıklık çıkabilir.

Kiminle iletişim içindesiniz?
Doktorla doğrudan konuşmalısınız. Bir seyahat acentesi sadece yolculuk ve konaklama düzenlemesini yapmalıdır.

Cerrahın referanslarını kontrol ettiniz mi?
Benzer uygulamaları yaptırmış hastaların isimlerini ve iletişim bilgilerini isteyin. Onlara cerrahla ve çalışanlarıyla olan deneyimlerini, bakım sonrası uygulamalarını ve operasyondan sonraki takip hakkında sorular sorun.

Cerrah ve çalıştığı kurum güvenlik için bir kontrol listesi kullanıyor mu?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 19 soruluk bir cerrahi güvenlik kontrol listesi oluşturdu ve bu liste ile cerrahi komplikasyonlar ve ölümlerin önüne geçilmesi isteniyor. Cerrahınıza WHO'nun kontrol listesini kullanıp kullanmadığını sorun.

Plastik cerrahın kliniği ya da hastanesi akredite ya da sertifika sahibi mi?
Kurumun sertifikası olup olmadığını ve sertifikayı veren kurumu sorun. Düzenleme ülkeden ülkeye değişirken akredite edilmiş bir klinik ya da hastane istemekle, hasta güvenlik standartları bakımından kapsamlı değerlendirmeden geçerek çalışmaya başlamış bir kurumda olup olmadığınızı görmüş olursunuz.

İyileşme döneminde nerede kalacaksınız?
Hastalar, yapılan işleme göre en az bir hafta boyunca ameliyatın yapıldığı yerde kalmalıdır. Ameliyatın üzerinden çok geçmeden yolculuk yapmak pulmoner emboli ve kan pıhtılaşma riskini artırır. Nerede kalacağınızı ve kalacağınız yerin operasyon sonrası ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağını öğrenin.

Komplikasyonlar ve izlem bakımı
Cerrahi işlem gerektiği gibi yapılsa bile komplikasyonlar çıkabilir. Komplikasyon varsa, eve döndüğünüzde size hangi doktor bakacak? İkincil bir operasyon ya da yeniden işlem gerekirse bunu kim ödeyecek? Bu durumlarla ilgili de bilgi almanız gerekir.

Kişisel sağlık sigortanız, yurt dışı tedaviyi kapsıyor mu?
Çoğu sağlık sigortası kendi ülkesi dışında yapılan cerrahi işlemleri kapsamamaktadır. Medikal turizmin artmasıyla uluslararası medikal kapsam yaygınlaşmaya başlamıştır. Kendi sigorta kuruluşunuza böyle bir uygulaması olup olmadığını sorun.

✎ Mutfağınızın olmazsa olmazı her ürün Karaca’da!
Etiketler

Top Post Ad

Below Post Ad

Önizle
Sosyal Sorumluluk Projesi
| Haber Yayınlatın | Tanıtım |
Bumerang - Yazarkafe